Telespinn holder til i Svartdal i Telemark, der de produserer ulltråd fra mohair-geiter. Disse geitene er kjent for sine tynne fibere og glatte overflate, som gir høy komfort, høy slitestyrke og et litt annet visuelt uttrykk enn tradisjonell ull. Enkelte garnkvaliteter blandes med sau/lammeull for å oppnå spesielle egenskaper. Telespinn er eneste norske spinneri som har spesialisert seg på mohair, og tar imot ull fra hele landet, også lokalt der mohair-geitene hjelper til med å vedlikeholde gamle kulturlandskaper. Bedriften selger sine produkter både gjennom forhandlere og direkte fra sin nettbutikk. I tillegg har de butikk i tilknytning til produksjonen, og man kan også bestille besøk med omvisning og servering.

Problemet

Selve prosessen fra rå ull til ferdig ulltråd er omstendelig og krever maskinell behandling. Når det blir tørt i luften inne, tørker ullfibrene ut og blir mindre fleksible. Da øker risikoen for trådbrudd, og samtidig slites fibrenes overflate mer når de prosesseres. Det genererer en del støv som fører til dårligere arbeidsklima, og slitasjen kan føre til svakere bruddstyrke i det ferdige produktet. For å tilrettelegge for optimale produksjonsbetingelser og samtidig forbedre arbeidsmiljøet befuktes luften til ca. 50 % relativ luftfuktighet. Som gevinst får Telespinn færre produksjonsavbrudd, mulighet til å opprettholde høy maskinell produksjonshastighet også i den tørre sesongen, og det genereres mindre støv i lokalet. I tillegg er det gjenværende støvets egenvekt høyere enn det ville vært ved lav luftfuktighet, dermed blir det i større grad liggende i ro i stedet for å sveve rundt i luften . Resultatet er et renere arbeidsmiljø og bedre luftkvalitet, og på toppen av det hele får altså kunden et bedre produkt.

Løsningen

Da Telespinn skulle utvide lokalene begynte de samtidig å se etter en løsning som kunne gi et optimalt produksjonsklima. Flere forslag ble lagt frem, men etter en vurdering av metode, fleksibilitet, pris, kvalitet og oppfølging fra leverandørene, falt valget på en profesjonell, ultrasonisk luftfukter som forstøver vannet til en kald tåke med ultrafine dråper (1 – 3 µm) med tilhørende rensing av vannet før forstøving. Anlegget har i skrivende stund vært i drift i et par måneder, og både de praktiske erfaringene med utstyret og resultatene for produksjon og arbeidsmiljø er gode.

Teknologien kalles “Dry Mist” fordi den ikke oppleves som som en fuktig tåke pga den ultrafine forstøvingen med en dråpestørrelse på 1 – 3 µm. Rørene er standard ventilasjonsrør i plast som kan kjøpes nær sagt hvor som helst. De monterer man selv, og tilpasser til lokalet. Dermed er det også enkelt å gjøre endringer når man måtte ha behov for det.

Vi ønsker Telespinn velkommen som kunde hos oss, og ser frem til videre samarbeid med en innovativ bedrift med fokus på lokale ressurser og gode løsninger for miljøet både inne og ute.

Link til kontaktinformasjon for Telespinn AS