Vi vet at luftfuktigheten ute varierer med været, og været varierer med årstidene. Det er alminnelig kjent at det er tørt om vinteren og fuktig om høsten, men når på høsten blir det egentlig for tørt? Det kan vi enkelt finne ut ved hjelp av et hx-diagram, som du kan laste ned her:
I dag er det typisk høstvær på Østlandet. Her jeg sitter har vi i skrivende stund 6 °C med en relativ luftfuktighet (RH) på 85 % ute. Luftfuktigheten er altså høy, men hva skjer når vi tar denne luften inn gjennom ventilasjonsanlegget og varmer den opp til 22 °C?
Vi tar frem hx-diagrammet, og finner punktet for uteluften. Følg temperaturaksen til venstre i diagrammet til 6 °C, og følg deretter linjen mot høyre til du treffer kurven som indikerer 80%, og finner et punkt omtrent midt mellom 80% og 90%. På dette punktet kan vi avlese at vanninnholdet i luften er ca. 5 g/kg.
Følg så linjen som indikerer 5 g/kg oppover til du kommer til 22 °C. Du vil nå se at vi har lommet til et punkt som ligger nær kurven som indikerer 30 % relativ luftfuktighet.
Det betyr at vi allerede er kommet så langt i sesongen at vi opplever dette:
- Det begynner å bli ubehagelig tørt for de som bruker kontaktlinser. Linsene tørker ut på overflaten og forskyver seg når man blunker.
- Hygroskopiske materialer tørker ut (tre, papir, tekstiler, lær etc.)
- Statiske ladninger genereres lett, med utladninger som resultat. Elektrostatiske utladninger (ESD) kan skade elektronikk, og er selvfølgelig ubehagelige for personalet.
- Svevestøv holder seg i luften lenger, og kommer derfor ikke med i støvsugeren, som i stedet bidrar til å hvirvle opp støv som har lagt seg.
- Faren øker for luftbåren smitte, som f.eks. influensavirus. Det er godt dokumentert at disse overlever lenger i tørr luft enn under optimalt regulert luftfuktighet.
For å bøte på disse problemene kan det tilsettes vann til luften gjennom en luftfukter eller et luftfuktingsanlegg. Det finnes imidlertid flere prisipper for luftfukting, og hvilken kapasitet trenger du?
Trykk-System AS bistår med uforpliktende bistand til beregning av nødvendig kapasitet og valg av riktig prinsipp for luftfukting.
Ring oss i dag på tlf. 2330 0025 eller send oss en epost.